Newport Hills Tri-Level

Schedule a free home remodeling consultation

Details of Project

  •  Project: Newport Hills Tri-Level

Things We Completed

  •  Design, Drawings & Permitting
  •  Demolition & Construction
  •  Interior Design
What do you do if you love the neighborhood you've lived in for over twenty years, but your house no longer fits your lifestyle?  
You undertake a major remodel!

These empty nesters had a vision for their much-beloved home: enlarge the kitchen, combine two small bedrooms to create a larger master suite, update the guest bath and give the main living areas a design refresh. 

Scroll for More Pictures Below

Transforming the narrow galley kitchen into a more open, functional space required reconfiguring the home's entry.   Previously, when you entered the home, you were faced with a closet straight ahead and a half-wall to the left.  We removed the half-wall and relocated the closet to the right, recessing it into the garage.  The original floorplan featured a tiny breakfast nook nestled in the back corner of the home, bordered by the galley kitchen and garage.  The only way to access the nook from within the house was the kitchen; having people walking through the tight quarters made cooking a challenge.  Consolidating the breakfast nook with the kitchen, we removed the old sliding glass door to the patio to install a window above the repositioned sink. We added additional space from the rear wall of the garage and removed the drop ceiling to give the room height.  The gorgeous tile flooring is made even more appealing with radiant heat.  The resulting kitchen is more open and airy; the contemporary lines of the cabinetry keep the design clean and modern.  While the 1-car garage is slightly smaller now as a result of the kitchen expansion, it still easily accommodates a car.

Off the dining area, we replaced a window with french doors, leading to the newly expanded patio and firepit area.  The hardwood floors were refinished to incorporate and match new hardwoods installed in the entry area where the closet had been.  The fireplace received a dramatic makeover: no longer covered in a mantel-height brick veneer, the new stone tile goes all the way to the ceiling.  Elegant floating shelves flank the left side of the fireplace, matching the new mantel.

The top floor of the tri-level originally consisted of three small bedrooms - one of which was the master with a tiny 3/4 bath - and a guest bath. The master bedroom was combined with the adjacent bedroom, allowing us to create a large en suite master bathroom and walk-in closet.  The master bath now includes a separate water closet, dual wall-mounted sink vanities, and a large tile walk-in shower installed in a herringbone pattern with an accent niche.   

Updating the guest bath did not require a floor plan change.  Instead, we swapped out the dated fixtures and bubble gum pink wall color for an elegant contemporary look:  Thunder Grey tub, toilet, and sink, paired with dusty purple walls.  The mahogany vanity is topped by black granite, made more interesting by fossil details.  Rounding out the new, sleek look is the tile tub surround with its vertical black accent stripe.

The basement level also got a bit of a facelift: sheetrock replaced old paneling, the powder room was updated with new fixtures and paint, and a small cubby tucked into the crawlspace was outfitted with built-in lighting and a modern glass door, transforming it into a small-but-clever wine storage "room."

This extensive remodel makes the house feel brand new and the homeowners are, once again, in love with their Newport Hills home.  

View More Photos of This Project:

Next

Contact Details

Address: 16300 Mill Creek Blvd #121, Mill Creek, WA 98012

Email: info@estatehomes.net

Google Maps: See our location online.

Call Us: 425.743.3373

Blog Posts
Twitter updates
Twitter updates